Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2009
|

Πάρτε πτυχίο… Αργυροκάστρου

Πώς μια πολυδιαφημισμένη «εθνική συμφωνία» κατέληξε σε ένοχη σιωπή και πολλά ερωτήματα για το ρόλο του πανεπιστημίου και μελών της ομογένειας.

Αντικείμενα εκμετάλλευσης και «εμπορίου ελπίδων» έχουν γίνει οι 35 περίπου σπουδαστές του τμήματος Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Πολιτισμού του Αργυροκάστρου. Το τμήμα υποσχέθηκε πτυχία ισότιμα των ελληνικών, με τη συνεργασία επί της ουσίας, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Φυσικά, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να γίνει, αλλά δεν είναι μόνο αυτό το αξιοσημείωτο στην υπόθεση.
Το τμήμα του Αργυροκάστρου, συνεργαζόμενο με το «πανεπιστήμιο Εκρέμ Τσαμπέι» του Αργυροκάστρου, υποσχόταν με φυλλάδιά του «πανεπιστημιακό πτυχίο ευρωπαϊκών προδιαγραφών» στους σπουδαστές, «χωρίς να απομακρυνθούν από το σπίτι τους».  Επίσης, στο ενημερωτικό δελτίο που υπογράφει ο πρόεδρος του τμήματος Παναγιώτης Μπάρκας, το τμήμα διατείνεται ότι δίνει πτυχίο… «ισότιμο με τα αντίστοιχα των τμημάτων σε ελληνικά πανεπιστήμια» και «αναγνωρίζεται από τις ελληνικές αρχές διότι τα προγράμματα σπουδών είναι ταυτόσημα με τα αντίστοιχα ελληνικά πανεπιστημιακά τμήματα», κάτι που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Για να αναγνωριστεί ως ισότιμο ένα πτυχίο ξένου πανεπιστημίου, θα πρέπει να βρίσκεται στη λίστα του ΔΟΑΤΑΠ (Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης) και το συγκεκριμένο τμήμα, ούτε είναι στη λίστα, ούτε πληροί της ακαδημαϊκές προϋποθέσεις. Αυτό βέβαια, δεν εμπόδισε τη διοίκησή του να διαφημίσει σε δίγλωσσο (σε αλβανικά και ελληνικά) φυλλάδιο προς τους υποψήφιους φοιτητές ότι «το πτυχίο του τμήματος είναι προτιμηταίο (sic) σε διάφορους κοινωνικούς τομείς και τομείς ενδιαφέροντος των ελληνοαλβανικών σχέσεων». Στο αντίστοιχο όμως κείμενο στα αλβανικά, στο ίδιο φυλλάδιο, αναφέρει πως «το τμήμα εγγυάται δουλειά σε όλους τους κοινωνικούς τομείς και τους τομείς που αφορούν τις σχέσεις μεταξύ Αλβανίας – Ελλάδας».

Με καθηγητές… Ιωαννίνων

Τα παράξενα όμως δε σταματούν στις αναληθείς υποσχέσεις για τα πτυχία. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων εδώ και δύο χρόνια είχε υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με το τμήμα του Αργυροκάστρου, με περιεχόμενο ακριβώς αυτά που… διαφημίζονται στα επίμαχα φυλλάδια. Η συμφωνία προέβλεπε μεταξύ άλλων ότι 18 καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα δίδασκαν στο τμήμα του Αργυροκάστρου. Πράγματι οι καθηγητές δίδαξαν, ενώ υπήρξε η δέσμευση ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα συνέβαλε στην «αναμόρφωση» του τμήματος με σκοπό «τη χορήγηση ισχυρών και ανταγωνιστικών στην αγορά εργασίας τίτλων σπουδών, ισοδύναμων με αυτών των αντίστοιχων ελληνικών τμημάτων». Όλο αυτό το διάστημα δηλαδή, με έλληνες καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να διδάσκουν εκεί, το τμήμα Αργυροκάστρου «διαφήμιζε» στους σπουδαστές του ελληνικά πτυχία, σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση, «ανταγωνιστικό πτυχίο στην οικονομία της αγοράς εντός και εκτός χώρας, ιδιαίτερα στην Ελλάδα», ακόμη και απασχόληση πριν τη λήψη του πτυχίου «σε εθνικά και διεθνικά  προγράμματα». Βέβαια, η ευθύνη εκτός από την πρυτανική αρχή βαραίνει και τους καθηγητές του ιδρύματος, οι οποίοι ενεπλάκησαν σε ένα αμφίβολο επιχείρημα

Σιωπηρή κατάργηση της συμφωνίας
Η πολυδιαφημισμένη συμφωνία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το τμήμα Αργυροκάστρου, έσπασε πριν από λίγες μέρες «στα σιωπηλά». Οι σπουδαστές του τμήματος, όταν διαπίστωσαν ότι οι υποσχέσεις που πήραν και τα διαφημιστικά φυλλάδια δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια, κατέφυγαν τόσο στη διοίκηση του τμήματος του Αργυροκάστρου, όσο και στην πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ο πρύτανης Γιάννης Γεροθανάσης αναμένεται να «σπάσει τη σιωπή του» αυτή τη Δευτέρα με συνέντευξη Τύπου για το ζήτημα, καθώς μέχρι τώρα απέφυγε να δώσει εξηγήσεις για την ατυχή κατάληξη της συμφωνίας. Η πιο πρόσφατη εξέλιξη είναι ότι το ίδρυμα Λάτση που χρηματοδοτούσε κάποιες από τις δράσεις της συμφωνίας, διέκοψε τη χρηματοδότηση κρίνοντας ότι «δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις» που είχε θέσει. Νωρίτερα, διακόπηκε η χρηματοδότηση από το ελληνικό κράτος (από τα υπουργεία Εξωτερικών και Παιδείας). Η χρηματοδότηση αφορούσε τις υποτροφίες ύψους 1.300 ευρώ περίπου για κάθε σπουδαστή που ολοκλήρωνε ένα έτος σπουδών, με χρήματα από το ίδρυμα Λάτση, αλλά και τις πληρωμές καθηγητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εγκαταστάσεις συνδέσεων ίντερνετ κ.λπ. Τα χρήματα ήταν πολλά, περί τα 150.000 ευρώ ετησίως.
 
Όχι μόνο εκπαιδευτικό ζήτημα…

Το πρόβλημα όμως ξεπερνάει τα εκπαιδευτικά όρια. Έχει προκαλέσει αναταραχή και στη διπλωματική αποστολή της Ελλάδας στην Αλβανία, καθώς και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο βρέθηκε μπλεγμένο σε μια υπόθεση με πολλές «σκιές» και προσπάθησε να απεμπλακεί χωρίς την ίδια πανηγυρική δημοσιότητα, την οποία έδωσε πριν από δύο χρόνια στη συμφωνία. Επίσης, αναταραχή έχει προκληθεί στην ομογένεια της Αλβανίας, καθώς ο διορισμός του κ. Μπάρκα στη θέση του προέδρου του τμήματος προκάλεσε την αντίδραση της «Ομόνοιας» και του ΚΕΑΔ. Ο κ. Μπάρκας, ταυτόχρονα με την προεδρική του θέση στο τμήμα με τα… ενδιαφέροντα φυλλάδια, είναι ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και της Ελληνικής Ραδιοφωνίας…

Τα (άλλα) προβλήματα στο Αργυρόκαστρο
Το πανεπιστήμιο «Εκρέμ Τσαμπέι» στο Αργυρόκαστρο έχει σημειώσει τις λιγότερες εγγραφές, από κάθε άλλο χρόνο  λειτουργίας του, βάζοντας σε κίνδυνο το κλείσιμο τεσσάρων τμημάτων του» αναφέρει η αλβανική εφημερίδα «Gazeta Shqip» στις 14 του περσινού Οκτωβρίου. Πρόκειται για το πανεπιστήμιο στις εγκαταστάσεις του οποίου λειτουργεί το τμήμα Ελληνικής Γλώσσας. «Οι αριθμοί είναι τέτοιοι οι οποίοι μας αναγκάζουν να στέλνουμε σήμα κινδύνου για το μέλλον αυτού του πανεπιστημίου», τόνισε σε δήλωση του ο πρύτανης Γκεζίμ Σάλα. Σύμφωνα με τον κ. Σάλα «το πανεπιστήμιο μας δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε αυτόν τον άγριο ανταγωνισμό της αγοράς, ενώ ένα από τα πρώτα ‘θύματα’ θα είναι το πανεπιστήμιο του Αργυροκάστρου, παρόλο το πολύ καλό διδακτικό προσωπικό που υπάρχει». Για την ακαδημαϊκή χρονιά του 2008 -09 δεν λειτούργησαν τέσσερα τμήματα, το Μαθηματικό, το Φυσικό, το Βιοχημείας και το Νηπιαγωγών, καθώς δεν επαρκούσε ο αριθμός των φοιτητών.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΡΕΓΚΑΣΗ

4.5 / 5 (3 Ψήφοι)
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

14.11.18 | Ένα νέο πάρκο με σημείο αναφοράς την κεραία

Αναδεικνύοντας τη θέση της παλαιάς κεραίας της ΕΡΤ ως κομβικό σημείο οργάνωσης του Πάρκου και...

14.11.18 | Να σώσουν οτιδήποτε, αν σώζεται

Τον κίνδυνο να χαθούν κρίσιμα για τους αγρότες και κτηνοτρόφους εισοδήματα, κυρίως από τη χορήγηση...

14.11.18 | Επιστρέφει στο Ζαγόρι ο Γ. Σουκουβέλος

«Επιστρέφει» στον δήμο Ζαγορίου ως υποψήφιος δήμαρχος ο Γιώργος Σουκουβέλος, ο οποίος επί σειρά...

14.11.18 | «Αγκάθι» τα πνευματικά δικαιώματα

Υπερφορολόγηση, αντικαπνιστικός νόμος και πνευματικά δικαιώματα αποτελούν τα μεγαλύτερα «αγκάθια»...

14.11.18 | Κάνει πρεμιέρα το ΕΣΠΑ 2021-2027

Επίσημη πρεμιέρα για τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027, καθώς το Υπουργείο Οικονομίας...

14.11.18 | Θα υπολειτουργήσει η Εφορία

Μέχρι τις 11.30 το πρωί θα γίνονται οι συναλλαγές με τους πολίτες, αύριο Πέμπτη, στη Δ.Ο.Υ...

14.11.18 | Ξεκινά το έργο του τηλεελέγχου

Υπεγράφη μεταξύ του δημάρχου Αρταίων και προέδρου της ΔΕΥΑ Άρτας Χρήστου Τσιρογιάννη και της...

13.11.18 | Μια ψυχική δομή στην πόρτα σας

Ένα μεγάλο κενό στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας έρχεται να καλύψει η υπηρεσία κατ’ οίκον...