Καθημερινά

Στο επίκεντρο το φιλανδικό μοντέλο εκπαίδευσης

Με μια εκδήλωση με τίτλο «Ευρωπαϊκή Εκπαιδευτική Πολιτική και Ποιότητα στην Εκπαίδευση» συστήνεται το νεοσύστατο εκπαιδευτικό σωματείο Όμιλος Παιδαγωγικών Μελετών, με μέλη εκπαιδευτικούς από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή 9 Δεκεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα «Αρχ. Σπυρίδωνος» της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας, με ομιλητές ευρωβουλευτές Νότη Μαριά και Γιώργο Κύρτσο, τον επικεφαλής του Europe Direct Ηπείρου Δημήτρη Γκόλα και τον διευθυντή του Latokaski School City of Espoo της Φινλανδίας Olli Pekka Hiipakka. Οι δύο ευρωβουλευτές θα τοποθετηθούν για τις συνιστώσες της ευρωπαϊκής εκπαιδευτικής πολιτικής, ενώ ο Olli Pekka Hiipakka θα παρουσιάσει το φινλανδικό μοντέλο εκπαίδευσης, από το οποίο το ελληνικό σύστημα μπορεί να πάρει πολλά, όπως ανέφερε η αντιπρόεδρος του Ομίλου Μαρία Γιαννακού.
«Σκοπός του Ομίλου είναι να προάγει, να ενισχύσει και να εφαρμόσει εκπαιδευτικές και παιδαγωγικές αξίες και ιδέες, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις. Αυτό θα το κάνει με τεκμηριωμένες παρεμβάσεις, όπως επιστημονικά συνέδρια, ημερίδες, διαλέξεις, δημόσιες συζητήσεις, επιμορφωτικά σεμινάρια, δημιουργία ηλεκτρονικού περιοδικού, οργάνωση αρχειακού υλικού, ερευνητικές εργασίες και πολλές άλλες πρωτοβουλίες, για τις οποίες θα ενημερώσουμε σύντομα την εκπαιδευτική κοινότητα. Ο Όμιλος φιλοδοξεί να γίνει γέφυρα, που να συνδέει τους εκπαιδευτικούς με την εκπαιδευτική πολιτική, την επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία. Να αναδειχθεί δηλαδή το επιστημονικό και πολιτιστικό κεφαλαίο των εκπαιδευτικών, οι οποίοι δεν περιορίζονται μόνο στο διδακτικό τους έργο, αλλά παράλληλα δραστηριοποιούνται ενεργά και στην κοινωνία», τόνισε η πρόεδρος του Ομίλου Παιδαγωγικών Μελετών Πολυξένη Μπενέκου.
Να πλαισιώσουν τον Όμιλο Παιδαγωγικών Μελετών και να συμβάλουν με τις προτάσεις, τις ιδέες και τον προβληματισμό τους στον εμπλουτισμό των δράσεων, κάλεσε τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ο α’ γραμματέας του Ομίλου Βασίλης Ζήνδρος. «Τα εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά θέματα είναι πολύπλευρα και σύνθετα, και ειδικά η ποιότητα στην εκπαίδευση πρέπει να απασχολεί όχι μόνο το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία. Η ίδρυση του Ομίλου φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν δημιουργικό χώρο για γόνιμο επιστημονικό διάλογο ανάμεσα στην εκπαιδευτική κοινότητα, φορείς της πολιτείας και την ευρύτερη κοινωνία», ανέφερε, προσθέτοντας πως ένα πρώτο βήμα για τον σκοπό αυτό αποτελεί και η εκδήλωση για την ευρωπαϊκή εκπαιδευτική πολιτική και την ποιότητα στην εκπαίδευση.
Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με την περιφέρεια Ηπείρου, τον δήμο Ιωαννιτών, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Ηπείρου Europe Direct.

Σχετικά άρθρα

Συνεργασία για το Μουσείο Εκπαίδευσης

Στήριξη για Μουσείο Εκπαίδευσης και Κέντρο Επιστημόνων