ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Απειλή λουκέτου για τις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού

Με μελανά χρώματα σκιαγραφεί η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου τη λειτουργία των Μονάδων Τεχνη-τού Νεφρού στα νοσοκομεία της Ηπείρου και της Λευκάδας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη δυνατότητα και την ασφάλεια των ασθενών που χρειάζονται αιμοκάθαρση.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει η ΕΙΝΗ, παρουσιάζεται στη Νεφρολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Γ. Χατζηκώστα», καθώς η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, η Μονάδα Περιτοναϊκής Κάθαρσης και τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία υπολειτουργούν και απειλούνται με κλείσιμο, αν δε στηριχθούν άμεσα με ιατρικό προσωπικό.
«Η στελέχωση του τμήματος τόσο σε ειδικευμένους, όσο και ιδιαίτερα σε ειδικευόμενους γιατρούς, έχει φθάσει στο ναδίρ τα τελευταία χρόνια. Η διοίκηση είναι από καιρό ενήμερη για το πρόβλημα, αλλά στην πράξη καμιά ουσιαστική κίνηση ενίσχυσης του ιατρικού δυναμικού δεν έχει διαφανεί. Αυτή τη στιγμή υπηρετούν τέσσερις ειδικευμένοι, από τους οποίους ο ένας είναι επικουρικός. Δεν υπάρχει κανείς ειδικευόμενος, παρά μόνο παρατασιακοί γιατροί του Παθολογικού Τομέα. Το πρόγραμμα καθημερινών εφημεριών φαίνεται ανέφικτο στην παρούσα φάση και, παρά την προσπάθεια των ειδικευμένων γιατρών, που εφημερεύουν χωρίς ειδικευόμενους από μήνες πριν, έχει φθάσει σε σημείο εξάντλησης των συναδέλφων από την υπερεργασία και σε επισφάλεια των παρεχόμενων υ-πηρεσιών προς τους ασθενείς. Ενώ κατατίθεται πρόγραμμα εφημέρευσης των ιατρών από τη Διευθύ-ντρια της Κλινικής με βάση τον νόμο, στο οποίο φυσικά λόγω έλλειψης γιατρών υπάρχουν κενές μέρες μέσα στον μήνα, η διοίκηση εντέλλει τη συνάδελφο να καλύψει τα κενά του προγράμματος με ακόμη μεγαλύτερη υπερεργασία, χωρίς συναίνεση των συναδέλφων. Με λίγα λόγια η διοίκηση μεταθέτει τις ευθύνες στους γιατρούς, κάνοντας μάλιστα μετατροπή του τύπου εφημέρευσης, έτσι ώστε να μη συμπληρώνεται το πλαφόν εφημέρευσης και οι συνάδελφοι να κάνουν περισσότερες εφημερίες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν να γίνει νύξη για βοήθεια των ειδικευμένων Νεφρολόγων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για την επιτέλεση των εφημεριών της Νεφρολογικής Κλινικής του «Χατζηκώστα». Όμως, όπως επισημαίνει η ΕΙΝΗ, στην παρούσα φάση η Μονάδα Τεχνη-τού Νεφρού του ΠΓΝΙ έχει συμπληρώσει τον μέγιστο αριθμό αιμοκαθάρσεων σε τρείς βάρδιες ασθε-νών ανά ημέρα, ενώ παράλληλα έφθασε στο σημείο να έχει ασθενείς σε 4η βάρδια, που αιμοκαθαί-ρονται κάνοντας κάθε φορά εισιτήριο και εξιτήριο στο Νοσοκομείο γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα ένταξης τους στη μονάδα. Επιπρόσθετα, λειτουργεί και την Κυριακή σε μια βάρδια για να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες.
Στο Νοσοκομείο Λευκάδας απομένει μόνο μια γιατρός για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, καθώς στις 31 Δεκεμβρίου αποχωρεί με απόλυση ο επικουρικός Νεφρολόγος, η Μονάδα έχει εξαντλήσει τον ανώτερο αριθμό ασθενών, τον οποίο μπορεί να εξυπηρετήσει, με βάση των αριθμό των κρεβατιών που έχει στη διάθεση της, και οι ασθενείς παραπέμπονται στο Αγρίνιο για να κάνουν αιμοκάθαρση
Στο Νοσοκομείο Πρέβεζας, λόγω έλλειψης προσωπικού, δε λειτουργούν μόνιμα οι τρείς βάρδιες καθη-μερινά, ενώ στο Νοσοκομείο Φιλιατών οι γιατροί έλαβαν εντέλλεσθαι για άλλους τρείς μήνες να παρα-μείνουν εκεί, ενώ έχουν από μήνες διοριστεί σε άλλα νοσοκομεία.
Τέλος, στο Νοσοκομείο Άρτας πρόσφατα προστέθηκε και 3η βάρδια Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή για να εξυπηρετηθούν συνολικά 70 αιμοκαθαρόμενοι. Ωστόσο, ο διευθυντής αναμένεται να αποχωρή-σει, λόγω διορισμού του αλλού, ένας επικουρικός περιμένει διορισμό σε άλλο νοσοκομείο και 31 Δε-κεμβρίου λήγει η σύμβασή του, ενώ και μια γιατρός είναι αποσπασμένη αλλού, με αποτέλεσμα να δημι-ουργείται άμεσα ο κίνδυνος να παραμείνει το νοσοκομείο με έναν μόνο νεφρολόγο.