Η φωτογραφία είναι του Μιχάλη Πανταζή
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ένα «θαύμα» στον Άραχθο

Ενδεχομένως νωρίτερα κι απ’ ότι προέβλεπε το αρχικό χρονοδιάγραμμα να έχει ολοκληρωθεί η αναστήλωση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας, καθώς ο ρυθμός εκτέλεσης των εργασιών είναι πρωτόγνωρος για δημόσιο έργο.

Η «Νήρικος Τεχνική Α.Ε.», που επιλέχθηκε από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, κατάφερε όχι μόνο να καλύψει τον χρόνο, που χάθηκε από την καθυστέρηση της έγκρισης της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά και να «δαμάσει» τον Άραχθο, καθώς αντιμετώπισε επιτυχώς και τα ζητήματα, που προέκυψαν από τις έντονες βροχοπτώσεις το προηγούμενο διάστημα.

Αν και πολλοί εκτιμούσαν πως η εταιρεία θα αποσυρθεί με το που θα αρχίσουν οι βροχοπτώσεις για να επανέλθει την άνοιξη, οι μηχανικοί της επέμειναν και ήδη ολοκληρώθηκαν τα έργα της α’ περιόδου, που προέβλεπε την αποκατάσταση του ανατολικού μεσόβαθρου, μαζί με το αντίστοιχο ενσωματωμένο τμήμα του κεντρικού τόξου, μέχρι τη στάθμη του ανώτερου τμήματος του δυτικού μεσόβαθρου, την αποκατάσταση της ανατολικής καμάρας και την ένωση με το σωζόμενο μικρό τμήμα του ανατολικού ακρόβαθρου, καθώς και την επισκευή και ενίσχυση των σωζόμενων τμημάτων δυτικού μεσόβαθρου, δυτικής καμάρας, δυτικού και ανατολικού ακρόβαθρου.

Ωστόσο, οι εργασίες προχωρούν και ένα βήμα παραπέρα, καθώς πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων θα έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των πυλώνων και η κατασκευή του μεταλλικού δαπέδου εργασίας για τη στήριξη του μεταλλότυπου (καλουπιού). Μετά την επανεκτέλεση των εργασιών διαμόρφωσης της κοίτης του ποταμού, η τοποθέτηση των πυλώνων ξεκίνησε την Τρίτη και όλα βαίνουν κατ’ ευχήν.

Το εργοτάξιο θα κλείσει σε λίγες ημέρες και οι εργασίες θα επανεκκινήσουν τον Μάρτιο με την αποκατάσταση του κεντρικού τόξου (μήκους 27,6 μέτρων), του καταστρώματος και των στηθαίων, καθώς και των υπόλοιπων εργασιών ολοκλήρωσης της αποκατάστασης της γέφυρας.
«Πάμε πολύ καλά. Η συνεργασία μας με τον ανάδοχο είναι άψογη», δήλωσε στον Η.Α. ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων Πελοποννήσου-Δυτ. Ελλάδος & Ιονίων Νήσων Δημήτρης Λάμπρου, ο οποίος σημείωσε πως με την προεργασία, που έχει γίνει, τυπικά το έργο θα μπορούσε να συνεχιστεί χωρίς διακοπή. «Από τη στιγμή που γίνεται η τοποθέτηση των πυλώνων και η κατασκευή του μεταλλικού δαπέδου, πάνω στο οποίο θα εκτελούνται οι εργασίες για να στηθεί το τόξο, δε μας ενοχλεί η ροή του ποταμού», ανέφερε, προσθέτοντας, όμως, πως δεν υπάρχει λόγος να εκτελούνται εργασίες σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και υπό βροχή.

Βάσει της σύμβασης, που έχει υπογράψει ο ανάδοχος με το υπουργείο Υποδομών, η διάρκεια εκτέλεσης του έργου ορίζεται στους 17 μήνες. Ωστόσο, με δεδομένο πως οι εργασίες τελικά ξεκίνησαν στα μέσα Σεπτεμβρίου και μέσα σε μόλις τρεις μήνες ολοκληρώνονται τα έργα της πρώτης περιόδου, δείχνει πως ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου δε θα ξεπεράσει τους δώδεκα μήνες, κάτι που μάλλον δε θα έχει προηγούμενο για δημόσιο έργο στην Ελλάδα.

Σχετικά άρθρα

Αγιασμός και με συμβολικό χαρακτήρα στη γέφυρα Πλάκας

Ενόχληση στον ΣΥΡΙΖΑ για τη μορφή της εκδήλωσης στη Γέφυρα Πλάκας

Σύμβολο της ευρωπαϊκής αναγέννησης η Γέφυρα της Πλάκας

Αποστόλης Τζελέτας