Απόψεις

Αφήστε όλες τις υποψηφιότητες να ανθίσουν

Σε ρυθμό δημοτικών εκλογών έχουμε μπει για καλά. Για τις μεγάλες πόλεις πανελλαδικά ακούγονται αρκετά ονόματα και είναι πιθανόν να γίνουν περισσότερα, αφού φέτος, με την αλλαγή του νόμου, επιτρέπονται συνεργασίες μεταξύ δημοτικών παρατάξεων, οπότε είναι αναμενόμενο να δούμε δημοτικούς συνδυασμούς ακόμη και με απώτερο στόχο τη συνεργασία. Η απλή αναλογική, ως εκλογικό σύστημα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, αποτελεί πόλο έλξης υποψηφίων που, όπως φαίνεται, παρότι -κατά πολλούς αρνητές της- δεν θεραπεύει πάσα νόσο, αλλά αντιθέτως δημιουργεί προβλήματα.

Αλλά και θεωρητικά αυτό το είδος της εκλογικής διαδικασίας δεν είναι τόσο αναλογικό, όσο φαίνεται και όσο το εκθειάζουν όσοι ορκίζονται στο όνομά του. Η απλή αναλογική δεν είναι ούτε απλή ούτε αναλογική, αλλά ούτε και πανάκεια για όλους τους λεγόμενους μικρούς. Τέλος πάντων, είναι περισσότερο αναλογική γι’ αυτό και ο συνωστισμός και η πρώιμη κυκλοφοριακή συμφόρηση, που παρατηρείται πανελλαδικά με υποψηφιότητες για τις δημοτικές εκλογές κυρίως.

Παρότι δεν έχουμε την κουλτούρα των συνεργασιών, δεν νομίζουμε ότι καταρχήν είναι κακή λύση η συνεργασία μεταξύ παρατάξεων για τη διοίκηση ενός δήμου ή περιφέρειας. Στη δεύτερη μάλιστα περίπτωση ίσως να είναι η καλύτερη λύση, ανάλογα πάντα με τα πρόσωπα δεδομένης της ιδιαιτερότητας λόγω του ευρύτερου χώρου και της ιδιομορφίας των θεμάτων που απασχολούν μια περιφέρεια. Από… παράδοση, όμως, το ενδιαφέρον και αυτών των αυτοδιοικητικών εκλογών πέφτει κυρίως στον δήμο, ίσως ως τον παλαιότερο σε σχέση με την περιφέρεια θεσμό, όπως τουλάχιστον τον αναγνωρίζει και αντιλαμβάνεται ο απλός πολίτης. Ο λαός άλλωστε από παλιά «τα παράπονα στον δήμαρχο» τα έλεγε, όχι στον νομάρχη ή αργότερα στον περιφερειάρχη. Οι παροιμίες δεν μπαίνουν στα χείλη του λαού τυχαία.

Για τον δήμο της πόλης μας, εκτός του νυν δημάρχου Θωμά Μπέγκα επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα» που πρώτος άνοιξε τον χορό των υποψηφιοτήτων από καιρό τώρα -άλλωστε είχε από την αρχή ξεκαθαρίσει ότι η παράταξή του θα διεκδικήσει πάλι τον δήμο- μέχρι τη στιγμή αυτή που γράφονται αυτές οι γραμμές έχουν ανακοινώσει υποψηφιότητες, όπως έγινε ήδη γνωστό κατά σειρά χρόνου: Μωυσής Ελισάφ, Άρης Μπαρτζώκας, Τατιάνα Καλογιάννη και Νίκος Γκόντας. Αναμένονται ακόμη τέσσερις τουλάχιστον, ίσως και περισσότεροι. Αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν που έλεγε και ο Μάο. αν και, σύμφωνα με φήμες που κυκλοφορούν στους ανά την πόλη «πολιτικούς» καφενέδες, ίσως κάποια από τα λουλούδια μαραθούν πρόωρα και δεν προλάβουν τις επιθυμητές συνεργασίες σε δεύτερο γύρο από έλλειψη… ποτίσματος, περιποίησης και γενικά ειδικού ενδιαφέροντος ή ακόμη και «κλαδέματος» από κεντρικούς γεωπόνους, όπως λένε κακές γλώσσες. Πέραν της σιβυλλικής αναφοράς μας σε περίεργες αλλά βάσιμες φήμες, είναι γεγονός ότι ίσως υπάρξουν ανακατατάξεις στις υποψηφιότητες με συγχωνεύσεις, στηρίξεις αλλά και αποχωρήσεις. Λέγεται π.χ. ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δηλώσει στήριξη στον συνδυασμό του Μωυσή Ελισάφ. Ακόμη ότι συνδυασμός, με φανερό στόχο τη συνεργασία, θα αποχωρήσει χάριν άλλου συνδυασμού, αν υπάρξουν κατάλληλες συνθήκες στο εγγύς προεκλογικό μέλλον. Ίδωμεν.

Πάντως ακόμη και οι αρνητές των συνεργασιών ή έστω όσοι τις αντιμετωπίζουν με περίσκεψη, αντιλαμβάνονται ότι αυτό το μοντέλο τουλάχιστον στην τοπική αυτοδιοίκηση στο μέλλον θα είναι το επικρατέστερο, έτσι ώστε θα αποκτηθεί και η σχετική κουλτούρα συνεργασίας, η οποία πραγματικά λείπει. Άλλωστε, υπάρχουν δείγματα επιτυχημένων συνεργασιών φαινομενικά ετερόκλιτων παρατάξεων και προσώπων, που πήγαν πολύ καλά. Θυμίζουμε την παρούσα δημοτική αρχή της πόλης, η οποία στηρίζεται σε πετυχημένη συνεργασία, γεγονός το οποίο επισημαίνουν δημόσια τα στελέχη αμφοτέρων των παρατάξεων με δηλώσεις τους στα ΜΜΕ με πρώτο και καλύτερο τον δήμαρχο Θωμά Μπέγκα, ο οποίος υπεραμύνθηκε χωρίς αστερίσκους της συνεργασίας. Καλή συνέχεια και όσοι πιστοί προσέλθετε, παρότι αυξάνονται συνεχώς οι υποψηφιότητες και παρατηρείται… συμφόρηση «κυκλοφοριακή» υποψηφίων. Αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν, όπως είπαμε πιο πάνω και υπερθεματίζουμε. Προσοχή μόνο στα… παράσιτα.

Σχετικά άρθρα

Λαμπρή (παρά την αφρικανική σκόνη) η υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας

Τα Γιάννενα θα φωτίσει αύριο η Ολυμπιακή Φλόγα

Μ. Κεφάλα: «Η βία δεν είναι ποτέ ανεκτή»